jicht in de voeten
Jicht is een reumatische ziekte waarbij urinezuurkristallen zich ophopen in de gewrichten. Deze ziekte komt vooral voor bij mannen ouder dan 40 jaar. Neerslag van urinezuurkristallen kan plotselinge ontstekingen van de gewrichten veroorzaken. Na de eerste aanval wordt jicht bij veel mensen chronisch. Chronische jicht komt voor in meerdere gewrichten. Meestal betreft dit het gewricht van de grote teen. Als uw gewrichten rood, gezwollen en pijnlijk zijn, raadpleeg dan uw arts. Vooral als je koorts hebt.
Symptomen Jicht
Bij jicht in de voeten is meestal de grote teen aangedaan, maar het kan ook in andere gewrichten voorkomen. Denk hierbij aan de enkels en de knieën. Meestal ontstaat jicht in één gewricht. Een eerste jichtaanval kan vrij spontaan en snel opspelen. Het gewricht wordt dikker, warmer, stijf en doet veel pijn. De huid rond de gewrichten wordt rood en hard. Wanneer een jichtaanval optreedt, treedt jichttuberculose op. Dit is een pijnlijke aandoening waarbij uraatkristallen zich ophopen op de huid. Een witte, doorschijnende knobbel op of rond een gewricht. Het is zo gevoelig dat het zelfs de geringste aanraking niet verdraagt. Naast gewrichten komen ook ontstekingen voor in pezen en slijmbeurzen. Jichtaanvallen duren meestal één tot drie weken en kunnen vanzelf verdwijnen.
Oorzaken van jicht in de voeten
De oorzaak van jicht in de voeten is metabolisch. Wanneer urinezuurkristallen zich ophopen langs gewrichten en pezen, veroorzaken ze een ernstige ontstekingsreactie. Verhoogde urineproductie of verminderde urineproductie kan ertoe leiden dat overtollig urinezuur in de bloedbaan terechtkomt. Deze afwijking kan aangeboren zijn of veroorzaakt worden door ziekten zoals psoriasis, kanker of een verminderde nierfunctie. Chemotherapie, zwaarlijvigheid, overmatig alcoholgebruik, voedingsmiddelen met een hoog purinegehalte en bepaalde medicijnen kunnen ook de stroom en productie van urinezuur verstoren.
Behandeling Jicht in de voeten
Het is belangrijk om schoenen te dragen met de juiste maat, zowel in lengte als in breedte. Er mogenJicht in de voet wordt doorgaans behandeld met medicatie. Tijdig beginnen met medicatie kan gewrichtsschade voorkomen. Het is dan ook verstandig om een afspraak te maken met uw huisarts. De huisarts kan u doorverwijzen naar een reumatoloog. Wanneer er een acute jichtaanval optreedt, kan een podotherapeut niet veel doen. Bij chronische jicht kunnen voetorthesen de gewrichten van de grote teen en ontstoken enkels en pezen ondersteunen. Als u een jichtzweer (gebarsten jichttuberculose) heeft, kan uw podotherapeut de wond nog steeds behandelen. Er mogen geen hechtingen, hechtingen of plastic dopjes door de tuberkel van het metatarsofalangeale gewricht van de grote teen worden gevoerd. Het kan ook mogelijk zijn om de schoenen “uit te knippen”. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor de knobbel bij het grote teengewricht. Dit kan zowel uw podotherapeut als een schoenmaker voor u doen. Aanvullend kan de podotherapeut bijvoorbeeld op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u aanmeten. Met deze steunzolen wordt de druk op uw voet en daarmee op het grote teengewricht beïnvloed en wordt het grote teengewricht zoveel mogelijk ontlast. Zo kan de pijn minder worden. Ook zal de podotherapeut u een klachtgericht schoenadvies geven, zodat er voldoende ruimte is voor het grote teengewricht in de schoen.