Last van een likdoorn?

Wat is een likdoorn?
Het oog is een vaak pijnlijk kegelvormig hoornvlies dat naar binnen groeit (verharding van de kern van het hoornvlies). Dit komt voor op plekken waar veel druk of wrijving op de huid ontstaat. Als gevolg hiervan vormt zich overmatig dode huid in geconcentreerde delen van de voeten. Likdoorns komen vaak voor op de voetzolen, de toppen van de tenen, de toppen van de tenen en tussen de tenen. Er kunnen echter ook likdoorns op de handpalmen verschijnen. Likdoorns kunnen pijnlijk zijn en het gevoel hebben dat er een spijker in je voet zit.

Beschrijving van een likdoorn
Een likdoorn, wordt in de volksmond ook wel eeltpit of eksteroog genoemd. Waar een eeltpit een andere benaming is voor een likdoorn, is een eksteroog iets anders. Het betreft twee verschillende vormen van eelt: · Bij een hoornvlies groeit de scherpe punt van het hoornvlies naar binnen. Dit betekent dat het gevormde eelt door externe druk in een zeer nauwe ruimte naar binnen wordt geduwd. Deze eeltplekken kunnen pijn aan uw voeten veroorzaken, omdat ze druk kunnen uitoefenen op de zenuwen en bloedvaten. · Likdoorns zijn ronde eeltschijven die zich meestal aan de buitenkant van de tenen bevinden. Bij eksterogen duwt de schijf het eelt in de huid, maar er groeit geen hoornvlies in. Likdoorns kunnen ook ernstige pijn veroorzaken. Zowel likdoorns als likdoorns kunnen worden voorkomen door schuren vroegtijdig te herkennen en comfortabele, goed passende schoenen te dragen. Het kan lastig zijn om onderscheid te maken tussen likdoorns en wratten. Hoewel eelt zacht aanvoelt, is het meestal wat hard en is de lijn tussen de likdoorn en de ‘normale’ huid vaak duidelijk zichtbaar.

We maken onderscheid tussen verschillende soorten likdoorns

  • Reguliere likdoorn (clavus): een pijnlijke ophoping met naar binnen groeiende kern van de opperhuid door druk of wrijving.
  • Weke variant (clavus interdigitalis): komt voor tussen de tenen. Hier is de huid vaak week en zacht. De weke variant is over het algemeen witachtig van kleur en één van de pijnlijkere varianten. Dit komt doordat er continu druk op staat. Meestal wordt een weke likdoorn veroorzaakt door de stand van de voeten of de tenen in combinatie met het dragen van te smalle schoenen.
  • Vasculaire variant: bij deze likdoorn zijn er bloedvaatjes meegegroeid en is te herkennen aan de donkere puntjes die zich in de eeltpit bevinden. Deze kan niet zomaar worden weggesneden door uw pedicure of medisch pedicure en wordt meestal behandeld met een chemische pakking.
  • Neurovasculaire likdoorn: bij deze variant zijn er zenuwen en bloedvaatjes meegegroeid. Deze kan niet zomaar worden weggesneden door uw pedicure of medisch pedicure en wordt meestal behandeld met een chemische pakking. Neurovasculaire likdoorns zijn uiterst pijnlijk.
  • Likdoorn door wrijving: Dit gebeurt zonder wrijving of druk, lijkt op een kleine tarwekorrel en is pijnloos. Zaden komen vaak voor op een zeer droge huid. Er kunnen een paar zaadjes op de voetzolen zitten.

Symptomen
Likdoorns worden ook wel glazige gele vlekken met een donker centrum genoemd, of pijnlijke plekken of bultjes onder de voeten. De maïs zal in een wigvorm naar binnen groeien, waarbij de randen van de normale huid duidelijk zichtbaar zijn. De maximale grootte van de vlekken is enkele millimeters. Er kan ook een likdoorn onder het hoornvlies zitten. Likdoorns zijn mogelijk niet direct zichtbaar vanaf de buitenkant. Likdoorns kunnen pijnlijk zijn en komen meestal overal op de voetzolen, de toppen van de tenen, de toppen van de tenen of tussen de tenen voor. Likdoorns worden over het algemeen als hard ervaren, maar zoals eerder vermeld bestaat er ook een zachte variant. Daarom kan het moeilijk zijn om onderscheid te maken tussen likdoorns en plantaire wratten. Het verschil tussen een likdoorn en een wrat is dat een wrat pijn doet als je er vanaf de zijkant op drukt, terwijl een likdoorn pijn doet als je er van bovenaf op drukt. Likdoorns op de voetzolen veroorzaken ook verschillende pijnniveaus bij het omdraaien. Likdoorns zijn pijnlijk als je opstaat, maar wratten zijn pijnlijk als je opstaat. Wratten hebben een vergelijkbare vorm als bloemkool, terwijl een likdoorn een glanzende eeltstructuur heeft.

Wat kan ik doen?
Likdoorns kunnen meestal worden voorkomen door schuren vroegtijdig te herkennen en schoenen van de juiste lengte en breedte te dragen.

Oorzaak
Likdoorns kunnen ontstaan ​​als uw schoenen te smal of puntig zijn, een hoge hak hebben of de verkeerde maat hebben. In dergelijke gevallen kan de voet zijn natuurlijke positie niet innemen. Dit verhoogt de druk op bepaalde delen van de voet en bevordert de ontwikkeling van likdoorns. Ook de voet- en teenpositie en de schoencombinatie kunnen drukpunten veroorzaken. Uw pedicure of voetverzorger kan u vertellen welke schoenen het beste bij u passen.

Likdoorns verwijderen of verwerken

Tijdens pedicures en medische voetverzorging kunnen likdoorns door professionals worden verwijderd met behulp van handmatige en mechanische behandelingen. Snijd en frees het hoornvlies. Dit zal snel verdwijnen en de pijn ook. Tijdens een pedicure of medisch pedicure worden uw voeten onderzocht om de oorzaak van likdoorns vast te stellen. Zij zullen u adviseren over hoe u likdoorns kunt voorkomen. Heeft u gevaarlijke voeten? Voor de behandeling van likdoorns maakt u een afspraak met uw medisch voetzorgverlener.