Ingegroeide teennagel

Wat is een ingroeiende nagel?
Bij een ingroeiende nagel (pseudo unguis incarnatus) drukt de zijkant van de nagel in de huid. Dit kan veel pijnklachten geven, de omliggende huid kan rood zijn of gezwollen, maar er is geen ontsteking aanwezig. Bij een ingegroeide nagel (unguis incarnatus) groeit het puntje van de nagel in het nagelbed. Een ingegroeide teennagel heeft ontstekingsverschijnselen, veroorzaakt pijn en irritatie. Er kan een klein wondje ontstaan en dit kan gaan ontsteken waarbij er pus uit de huid komt. Zowel ingegroeide teennagels als ingegroeide teennagels komen vaak voor op de grote teen. Er kunnen echter ook andere nagels groeien. De meest voorkomende oorzaken zijn de vorm van de nagels, het knippen van de hoeken van de nagels, het plukken van de nagels, een vochtige huid (dit komt bijvoorbeeld vaak voor bij tieners), te krappe schoenen of voetproblemen.

Uitleg ingegroeide teennagels
Een ingegroeide teennagel ontstaat wanneer de nagel in de huid graaft. Nagelplooien (huidplooien rond de rand en basis van de nagel) kunnen pijn veroorzaken. De nagelwand (de rand van de huid rond de nagelplaat) kan opgezwollen en rood worden. Elke druk, zelfs de druk van een stoel op uw voeten, kan pijn veroorzaken. Ingegroeide teennagels kunnen optreden als gevolg van de aanwezigheid van een overmatige hoeveelheid dode huid of dode huid op de wanden van de nagel. Zelfs ronde nagels kunnen uw huid zwaar belasten. Ingegroeide teennagels veroorzaken geen ontstekingen. Pijnsymptomen kunnen echter net zo ernstig zijn. Ingegroeide teennagels zijn eenvoudig te genezen met professionele of medische voetverzorging van ProVoet. Wij raden u aan niet langdurig te blijven rennen terwijl u pijn voelt. Als een ingegroeide teennagel niet wordt behandeld, kan deze geïnfecteerd raken en een ingegroeide teennagel worden.

Uitleg ingegroeide teennagels
Een ingegroeide teennagel is een aandoening waarbij de nagel in de huid graaft. De toppen van de nagels kunnen de huid binnendringen en een infectie veroorzaken. De nagelwand kan los en rood worden en u kunt pijn voelen onder de nagel/teen. Er kan pus uit de huid sijpelen en de wanden van de nagel kunnen dikker worden als gevolg van overmatige celdeling. Zelf proberen een ingegroeide teennagel te repareren wordt sterk afgeraden. Hoe langer een ingegroeide teennagel onbehandeld blijft, hoe drastischer de behandeling nodig zal zijn. Wacht dus niet te lang met een bezoek aan een pedicure of medische voetzorg gerelateerd aan ProVoet.

Symptomen van een ingegroeide teennagel of ingegroeide teennagel
De huid rond mijn nagels is rood en pijnlijk. Verdikking of zwelling van de nagelwanden. De punt van de nagel groeit in het nagelbed. Ontsteking van de tenen (nagels).

Oorzaken van ingegroeide teennagels of ingegroeide teennagels
Te veel druk op de tenen door te ronde nagels, verdikte, beperkende schoenen, etc., de nagels helemaal rond knippen in plaats van recht (of te kort), plukken aan de teennagels, omgeving door zachte nagels Veelvuldig baden, hormonen en zweten, nagelblessures en blauwe plekken. Abnormale stand van tenen en tenen Andere voetproblemen, zoals nagelschimmel, kunnen ook ingegroeide teennagels veroorzaken

Zelf een ingegroeide teennagel of teennagel behandelen
Ingegroeide teennagels of ingegroeide teennagels kunt u niet zelf behandelen. U kunt dit echter voorkomen. Knip je teennagels recht en niet te kort. Snijd geen bochten af. Draag schoenen met voldoende ruimte voor de tenen, zowel in de breedte als in de hoogte. Hebben uw teennagels de neiging om aan de zijkanten in te krullen? Vraag advies aan een pedicure of medisch voetverzorger over wat u kunt doen om de nagelgroei te reguleren. Probeer een ingegroeide of ingegroeide teennagel niet zelf te verwijderen. Dit kan zeer pijnlijk zijn en kan uw voetproblemen eerder verergeren dan oplossen. Vermijd ook voetbaden met biotex of zout. Voetbaden verzachten de huid en een zachte huid is gevoeliger voor infecties. Om ontstekingen te verminderen, kun je het beste de volgende stappen ondernemen: Gebruik een douchekop om drie keer per dag warm water op de aangedane teen te spuiten. Gebruik indien nodig de zachte massagefunctie en dep uw tenen en nagels droog met een zachte handdoek. Vermijd ruw drogen en gebruik nooit een föhn. Vernevel uw nagels gedurende de dag met een kleurloos ontsmettingsmiddel. Bedek de nagel met een huidvriendelijk verband. Laat je nagels ’s avonds aan de lucht drogen. U kunt het ontstoken gebied ook insmeren met medicinale honingzalf (verkrijgbaar bij de apotheek).

Behandeling van ingegroeide teennagels of ingegroeide teennagels
Als u een ingegroeide teennagel heeft, kunt u direct een afspraak maken voor een pedicure of medische voetverzorging. Door te vertellen in welke richting je nagels moeten groeien, kun je voorkomen dat ze verder groeien. Ook geven wij u advies over hoe u kunt voorkomen dat uw nagels in de toekomst gaan groeien. Als u een ingegroeide teennagel heeft die ontstoken is, heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig. Tijdens een medische pedicure kan een nagelrichter worden gebruikt om de nagelgroei onder controle te houden. Heeft u gevaarlijke voeten? Voor de behandeling van ingegroeide teennagels of ingegroeide teennagels kunt u een afspraak maken met uw podotherapeut.