Artrose van het grote teengewricht

Artrose van het grote teengewricht

Artrose is een ziekte die de kwaliteit van het kraakbeen aantast. Het kraakbeen is dunner en zachter geworden. Artrose van het grote teengewricht beperkt meestal de beweging. In dit geval is de grote teen gebogen en wordt deze ook wel een bunion genoemd. Artrose is een langzaam ontwikkelend proces. Dat wil zeggen dat het niet zal overgaan en langzaam erger zal worden. Klachten zullen daarom altijd in zekere mate aanwezig blijven. Artrose is geen ouderdomsziekte en kan op iedere leeftijd voorkomen.

Symptomen van artrose van het grote teengewricht

Artrose van het metatarsofalangeale gewricht van de grote teen veroorzaakt stekende of ondraaglijke pijn in het gewricht. De pijn treedt vooral op tijdens het lopen en wordt gevoeld bij het buigen van de tenen, bijvoorbeeld bij het traplopen of het dragen van hoge hakken. De pijn kan meer of minder hevig zijn, afhankelijk van de hardheid van de buitenzool van de schoen. De symptomen kunnen ook gepaard gaan met een knobbel (exostose) ter hoogte van het grote teengewricht. Deze knoop kan rood en warm zijn.

Oorzaken van artrose van het grote teengewricht

Het halluxgewricht bestaat uit de middenvoetsbeentjes en de grote teen zelf, maar het ‘gewrichtssmeermiddel’ verdwijnt als gevolg van primaire artropathie (veroudering) of secundaire artropathie (reuma, jicht, breuken, eeltknobbels, etc.) en verandering. In de gewrichten kunnen vormveranderingen optreden. Dit vermindert de flexibiliteit van het gewricht van de grote teen, waardoor het moeilijk wordt om te bewegen.


Mogelijke oorzaken van artrose van het grote teengewricht zijn:

  • Diabetes
  • Genetische bepaling
  • Jicht
  • Operaties uit het verleden
  • Reuma
  • Trauma (bijvoorbeeld iemand heeft tijdens het sporten op uw gewricht getrapt)

Behandeling van artrose van de grote teen

Hoewel er geen remedie is voor artrose, zijn er manieren om de pijn in het grote teengewricht te verlichten. Goede schoenen zijn erg belangrijk als u artrose heeft in het gewricht van de grote teen. Draag goede, duurzame schoenen met harde buitenzolen. Draag geen schoenen die te strak of te smal zijn. Denk ook aan belastingen.

Komt u hier zelf niet uit, wordt de pijn niet minder of heeft u veel klachten? Dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de podotherapeut. De podotherapeut onderzoekt onder andere uw looppatroon en de beweging in uw teengewrichten. Ook wordt er een drukmeting gedaan, waarmee de drukverdeling onder uw voeten tijdens het lopen en het staan in kaart wordt gebracht. De podotherapeut kan een combinatie maken van een geschikt schoenadvies en bijvoorbeeld podotherapeutische zolen. Deze steunzolen beïnvloeden de positie van uw voet en ondersteunen het gewricht van de grote teen om de druk te verlichten en pijn te verminderen. Het verlicht de druk op het pijnlijke gewricht van de grote teen. Indien nodig kunnen er extra verstevigingen in of onder de schoen worden aangebracht.