Reuma en last van de voet

Reuma aan de voet
Reuma omvat een verscheidenheid aan ziekten die met elkaar gemeen hebben dat de symptomen voornamelijk voorkomen in de gewrichten, hun omgeving of andere delen van het bewegingsapparaat. Reuma kan dus een gewrichtsziekte zijn, maar het kan ook een spier- of bindweefselziekte zijn. Reumatoïde voeten kunnen behandeld worden met een medische pedicure. Bijzonder is dat veel vormen van reuma pas na de menopauze ontstaan. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De meeste vormen komen twee tot drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Alleen bij de ziekte van Bechtereu is het tegenovergestelde waar. De meeste mensen lijden aan reumatoïde artritis. Dit is Latijn voor ontsteking. Daarom is deze ziekte een ontstekingsziekte. Het gaat weer weg. Ontsteking veroorzaakt roodheid, pijn, warmte, zwelling en beperkte mobiliteit. Vroeger hoefde ik niet te gaan zitten en iets te doen. Toen ontwikkelden ze reuma. Nu de diagnose eenmaal is gesteld via een lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en röntgenfoto’s, worden er onmiddellijk medicijnen gegeven om de ontsteking te verminderen en verdere gewrichtsschade te voorkomen.

Artrose is degeneratie (slijtage) van de gewrichten. Mensen van oudere (wijzere) leeftijd hebben hier last van. Het openen van een blikje pot is uiterst pijnlijk.

Enkele vormen van reumatische aandoeningen zijn:

  • Reuma van de voeten
  • Chronische reuma (reumatoïde artritis) of
  • R.A. Artrose (slijtage van de gewrichten) spondylitis ankylopoetica
  • Reuma van zacht weefsel
  • Jicht
  • Psoriatische arthritis

Reuma wordt, net als diabetes, vaak geheel of gedeeltelijk vergoed door de aanvullende zorgverzekering. Ook besteden wij veel aandacht aan druk- en wrijvingspunten op de voetzolen, zodat onze klanten comfortabel en zonder complicaties kunnen blijven lopen.