Peesplaat ontsteking

Wat is peesplaat ontsteking?
Peesplaat ontsteking van de voet is een ontsteking van de pezen. Pezen zijn ligamenten die spieren en botten verbinden. Zijn de banden overbelast? Dit veroorzaakt scheuren en ontstekingen. Dit kan op verschillende plekken op de voet voorkomen. Denk aan peesontsteking aan de zijkanten van de voet, de bovenkant van de voet, de onderkant van de voet en de hiel. Pijn is vaak gemakkelijk te herkennen.

Beschrijving peesplaat ontsteking
Peesplaat ontsteking, ook wel tendinitis genoemd, is eigenlijk een blessure aan de pees. Pezen zijn verbindingen tussen spieren en botten. Te veel spanning op de pees kan ervoor zorgen dat deze scheurt en ontstekingen veroorzaakt. In feite is peesplaat ontsteking een blessure aan de pees als gevolg van overmatig gebruik.

Symptomen
In de meeste gevallen veroorzaakt peesplaat ontsteking in de voet symptomen zoals pijn en zwelling. Het gezwollen gebied wordt rood en beperkt vaak de bewegingsvrijheid. Helaas nemen de pijnsymptomen in de loop van de tijd vaak toe. Als de pijn in eerste instantie merkbaar is bij bepaalde bewegingen, worden deze pijnklachten in een volgend stadium voelbaar tijdens normale bewegingen.

Oorzaak
Tendinitis of peesplaat ontstekingen ontstaan ​​vaak door overstimulatie van pezen of spieren. Deze blessure komt voor bij mensen die plotseling (overmatig) gaan sporten of bij mensen met een eenzijdig bewegingspatroon (steeds dezelfde beweging herhalen). Peespijn kan ook voorkomen bij sporters die een (te) intensief trainingsschema hebben gevolgd.

Wat kan ik zelf doen?
Er zijn verschillende stappen die u kunt nemen om de symptomen van peesplaat ontsteking te verminderen. Geef uw voeten voldoende rust, koel de zwelling na de activiteit af of neem ontstekingsremmende medicijnen. Uw huisarts kan u hierover adviseren.

Behandeling van peesplaat ontsteking
Krijgt u niet voldoende rust of medicijnen, bespreek dit dan met uw arts. Indien nodig kan ook een operatie worden uitgevoerd. De afdeling pedicure en medische voetverzorging van ProVoet kan u adviseren over alle aspecten van schoeisel. Indien nodig kunnen onderdrukkers worden gebruikt om de pijn te verlichten. Ook adviseren zij u welke schoenen voor u geschikt zijn.