Voetklachten bij diabetes

Diabetes en voetverzorging
Bloedvaten transporteren bloed door het hele lichaam. Er zijn twee soorten bloedvaten: slagaders (ook wel slagaders genoemd) en aders (ook wel aders genoemd). Slagaders vervoeren zuurstofrijk bloed van het hart naar alle weefsels, spieren en organen. Aderen zorgen ervoor dat het bloed terugkeert naar het hart. Wanneer u diabetes heeft, is er ook een probleem met uw bloedvaten of hun functie. Een bloedvat kan bijvoorbeeld vernauwd of afgesloten raken, waardoor de bloedtoevoer in het lichaam vermindert. Heeft u diabetes, dan vallen uw voeten onder de zogeheten risicovoeten. Dit komt doordat een verminderd vaatstelsel complicaties kan geven aan de onderste ledematen. Behandeling van uw voeten horen thuis bij een medisch pedicure. De medisch pedicure kan daarnaast in een vroeg stadium aan uw huid en nagels zien of er mogelijk sprake is van aanwezige vaatproblemen.

Symptomen van voetproblemen en diabetes
Als gevolg van diabetes kan de huid van de voeten erg dun worden. De kans is groter dat u gewond raakt en uw wonden zullen moeilijker genezen. Ook kunt u last hebben van extreem droge voeten. Dit veroorzaakt overmatige eeltvorming en verhoogt het risico op voetscheuren. Nagels kunnen verkleuren, belemmerd of dikker worden. Verlamming van de onderste ledematen kan druk in de tenen en voeten veroorzaken.

Behandeling van voetproblemen als gevolg van diabetes

Podotherapeuten kunnen u advies en tips geven om voetproblemen te verminderen of te voorkomen. Het behandelt ook voetproblemen en houdt uw voeten in goede conditie. Medische pedicure Zaltbommel is gespecialiseerd in de behandeling van risicovoeten door diabetes en heeft daarnaast een belangrijke signaalfunctie. Zij zal regelmatig uw voeten onderzoeken om eventuele complicaties vroegtijdig op te sporen en u doorverwijzen naar de volgende specialiteit/specialist.